Oletko palkkaamassa suunnittelijaa ensimmäistä kertaa? Katso alta lyhyt muistilista:

  • On hyvä olla realistinen: Suunnitteluprojekti on todellisuudessa kaikkea muuta, kuin mitä television sisustusohjelmissa näkee. On hyvä asennoitua siihen, että muutoksia ja yllätyksiä voi tulla vastaan, mutta ne ovat luonnollinen osa kokonaisuutta, eikä niitä kannata pelätä. Suunnittelija tavoite on luoda asiakkaan tarpeita vastaava tila ja sen aikaansaamiseksi on löydettävä tasapaino budjetin, toiveiden ja realiteettien välillä.

  • Hyödynnä veloitukseton tarvekartoitus, jos sellainen on tarjolla: Tarvekartoitus on helppo tapa tutustua suunnittelijaan ja kuulla hänen ajatuksensa projektiin liittyen. Suunnitteluvinkkejä veloitukseton kartoitus ei tarjoa, mutta sen sijaan näette onko kyseinen suunnittelija ja hänen tarjoamansa palvelu teidän projektiinne sopiva.

  • Kysy prosessista ja toimintatavoista: Suunnitteluprosessi, aikataulu, viestintä ja laskutus ovat asioita jotka on hyvä käydä suunnittelijan kanssa heti alussa läpi. Tällä tavoin säästytään turhilta yllätyksiltä projektin aikana. 

  • Kommunikaatio ja yhteistyö: Koko prosessin ydin on kommunikaatiossa. On tärkeää sopia tavat joilla olette yhteydessä toisiinne. Asiakkaalla tulee myös olla sellainen olo, että hän voi kertoa suunnittelijalle rohkeasti kaikki toiveensa ja ajatuksensa. Tietoa saa olla mieluummin liikaa kuin liian vähän, on suunnittelijan ammattitaitoa löytää oleellinen tieto ja kertoa mitä kannattaa tehdä.

  • Omaa osallistumista projektiin on myös hyvä pohtia esimerkiksi yhdessä suunnittelijan kanssa. Haluatko olla mukana kaikessa, vai otatko mieluummin etäisyyttä suunnitteluun ja sen toteutukseen?