top of page

Elokuun sisustusvinkit

Päivitetty: 6. elok. 2020

Kesän lämpö jatkuu vielä hetken, mutta ihana syksy antaa pian ensimmäisiä merkkejä saapumisestaan. Elokuu tuo muka tunnelmalliset illat ja monille se tarkoittaa myös töihin ja kouluun paluuta. Sisustamisessa elokuu on oiva hetki kiinnittää huomiota kodin valaistukseen, tilojen käytännöllisyyteen ja tunnelmaan. Lue alta vinkit ihanaan elokuuhun


Valaistus:

Luonnonvalon hämärtyessä, kannattaa miettiä kodin valaistusta ja sen riittävyyttä. Kun puhutaan valaistuksesta ja siihen liittyvistä valon ja värin arvoista tuntuu, että aivot menevät solmuun ensimmäisen lauseen kohdalla. Am I right?


Yksi tärkeimmistä asioista, johon lamppua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota, on valon Kelvin-arvo eli värin lämpötila. Värilämpötila vaihtelee punaisen ja sinisen välillä. Kodeissa yleisin käytettä arvo on 2700K, joka on sävyltään kellertävä. 4000K on neutraali valkoinen, mikä tarkoittaa ettei valo taita keltaiseen tai siniseen. Suosittelen asiakkailleni aina neutraalin valon käyttöä, ellei tila selkeästi vaadi muuta. Elokuun iltoja ja tulevaa talvea ajatelle kannattaa harkita oman kodin lamppujen päivittämistä.


Koska tilojen käyttötavat vaihtelevat, on myös itsestään selvää, että kirkas valo ei ole aina toimivin ratkaisu. Tästä syystä suosittelen käyttämään säädettäviä valonlähteitä, joiden väriä ja tunnelmaa saa säädettyä tarpeen mukaan. Nykyaikana säädettävyys ei enää tarkoita seinään kiinnitettävää katkaisijaa tai kalliita sähkötöitä. Tarvitaan ainoastaan lamppu ja bluetooth-yhteys kaukosäätimeen tai kännykkään. Näiden avulla pystyy ohjaamaan helposti vaikka koko kodin valaistusta.Tunnelmavalaistus

Aurinkoisen kesän jälkeen, on aika kaivaa esiin kynttilät ja nauttia niiden tuomasta tunnelmasta. Enemmän on enemmän joten lisäile rohkeasti eri näköisten ja kokoisten kynttilöiden ryhmiä pöydille ja tasoille (Älä unohda turvallisuutta!). Löysin aivan ihanan We love the planet -merkkisen kookoksen kuoreen tehdyn kynttilän, jossa yhdistyvät täydellisesti kesän ja alkusyksyn tunnelma (kynttilä on myös vegaaninen).


Jos kynttilät eivät ole mieleen, tai et voi käyttää niitä kotonasi, voit luoda samankaltaisen tunnelman koristevaloilla. Kevyet valonauhat ovat siitä ihania, että niillä sisustaminen onnistuu helposti vähäisen painon ja pienuuden ansiosta. Kierrä valonauha esimerkiksi taulun tai peilin ympärille, tai asettele se kauniille kierteelle lasikulhoon, tai kuvun alle pöydälle. Pattereilla toimivat ketjut lisäävät variaatioiden mahdollisuuksia, mutta saatavilla on myös pistorasiakytkennällä olevia.
Opiskelijan työpiste

Elokuu merkitsee monelle koulujen alkamista ja tämä tarkoittaa sitä, että kotona oleva työtila pitäisi taas raivata esiin. Etenkin pienillä koululaisilla, jotka vasta opettelevat omatoimista työskentelyä, käytännöllinen työtila on ensiarvoisen tärkeä, mutta niin se on isommillekin koululaisille. On hyvä käydä läpi tarkistuslista perusasioista varmistuakseen siitä, että tila täyttää kaikki edellytykset. Tärkeä asia, jota haluan painottaa on se, että yksi työskentelytapa ei toimi kaikille. Jos tehtävä ei vaadi pöydän ääressä työskentelyä, voi lukeminen sujua nojatuolissa paremmin. Alla oleva lista on tästä huolimatta muodostettu pöydän ääressä työskentelyä ajatellen, sillä siinä esiintyy usein suuria puutteita, jotka haittaavat keskittymistä ja motivaatiota.

 • Työpisteelle tulee olla esteetön pääsy. Älkää sijoittako tilaa ahtaaseen paikkaan tai niin, että ennen työskentelyä joutuu siirtämään tieltä tavaroita.

 • Valaistus! Valaistus! Valaistus! Valo ja väri vaikuttavat ihmisen mielentilaan ja täten myös työtehoon. Kirkas valo piristää, joten työtiloihin kannattaa käyttää neutraalia valkoista valoa (4000K). Työpisteen valo on suunnattu oikein, kun se ei heijastu tietokoneen ruudusta, ei osu näkökenttään tai luo häiritseviä varjoja.

 • Jos mahdollista, tulisi työpöytä sijoittaa muualle kuin nukkumatilaan.

 • Kaikille tavaroille on oma paikkansa ja niille on helppo pääsy. Hyödynnä tarvittaessa seinätilaa. Olen liittänyt alle muutaman hyvän esimerkin seinälle laitettavista säilytysratkaisuista.

 • Työpöytä ja sen ympäristö ovat usein kolkkoja. On tärkeää luoda myös työtilasta viihtyisä ja yksi tapa on lisätä seinäkoristeita, esimerkiksi tauluja tai viherkasveja seinäamppelissa.Etätyöskentely

Tämä vuosi toi etätyöskentelyn pakotettuna melkein kaikille, jotka työnsä puolesta siihen kykenivät. Kotona työskentely haastoi kodin tilat ja niiden toimivuuden uudella tavalla ja moni on tuskaillut esimerkiksi säilytystilan kanssa (Miehen iso ja ruma työtuoli alkaa näin 4kk jälkeen tuntumaan melko pahalta makuuhuoneen nurkassa). Vaikka etätyöpakko poistettiin käytöstä, suosivat monet edelleen ainakin osittaista etätyöskentelyä. Jotta kotona työskentely tarjoaisi mahdollisimman hyvät edellytykset tehtävien hoitamiseen annan alla vinkkejä toimivaan työtilaan silloin, kun käytössä ei ole kiinteää työpistettä.


Etätyöskentelyn säilytysratkaisut

 • Säilytysratkaisut ovat ensiarvoisen tärkeitä etenkin, jos työskentely tapahtuu sohvalla, sängyssä (don`t lie) tai keittiön pöydän ääressä. Säilytyksen olisi myös hyvä tapahtua muulla tavoin, kuin kasana lattialla.

 • Toimiva ja helposti liikuteltavissa oleva säilytystapa työvälineille, on renkailla liikkuva "tarjoiluvaunu". Apupöydän avulla voi kuljettaa kaiken työhön liittyvän sinne, missä työskentely tapahtuu ja työvälineet saa tarvittaessa siirrettyä kärryn avulla helposti piiloon.

 • Toinen erinomainen säilytystapa on käyttää kannellista säilytyslaatikkoa/laatikoita, jotka sopivat sisustukseen. Näihin saa isommankin määrän työvälineitä ja kun kansi päivän päätteksi suljetaan: "Good bye work".Valaistus

 • Mieti siis tarkkaan, miten valaistus toimii työtilassa ja että sitä on riittävästi. Mitä tarkempaa työtä tehdään, sitä enemmän valaistusta tarvitaan.

 • Valo ja väri vaikuttavat ihmisen mielentilaan ja täten myös työtehoon. Kirkas valo piristää, joten työtiloihin kannattaa käyttää neutraalia valkoista valoa (4000K).

 • Työpisteen valo on suunnattu oikein, kun se ei heijastu tietokoneen ruudusta, ei osu näkökenttään tai luo häiritseviä varjoja.

 • Näytön ja sen takana olevan alueen valovoimakkuudessa ei saa olla suuria eroja, jotta silmät eivät rasitu työpäivän aikana. Varmista siis, että työskentelet tilassa, jonka valaistus on mahdollisimman tasaista.


Värien vaikutus työskentelyyn

Uskoi värien vaikutukseen tai ei, kannattaa työtilaan valita itseään miellyttäviä sävyjä, jotka tuovat hyvän olon. Jokainen meistä kokee ja tuntee värit eri tavalla, ja vääriä värejä ei ole olemassa.


Sininen

Sinin väri on tunnettu tehokkuutta lisäävä väri. Samalla se rauhoittaa ja lisää keskittymiskykyä.


Vihreä

Vihreä väri on energisoiva ja helpottaa keskittymistä. Se on sävynä lempeä, eikä täten aiheuta silmien väsymistä.


Punainen

Punainen on intensiivinen ja stimuloiva väri, jolla on energisoiva vaikutus.


Keltainen

Keltainen on närinä energisoiva ja luovuutta lisäävä.


Värien lisääminen työpisteen läheisyyteen ei tarkoita sitä, että koko seinä tulisi maalata siniseksi. Värejä voi tuoda helposti tilaan pienillä yksityiskohdilla tekstiileissä, piensisustuksessa, tai tauluissa. Myös kukat ovat erinomainen tapa värien lisäämiseen. Toki yllä mainituissa Philipsin valoissa löytyy jokainen työskentelyä tukevista väreistä, mutta siinä saattaisi työvalo kärsiä inflaation, kun huone hehkuisi punaisena... Riippuen tietenkin työstä.


Pitäkää huolta itsestänne ja nauttikaa elokuusta!


<3 Raita


Psst.... Kuulen mielelläni minkälaiset aiheet teitä kiinnostavat, joten laittakaa sähköpostia raita@raitadesign.com.Comments


Commenting has been turned off.

Shop

bottom of page